Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Koncertna posveta jednoj od najvećih opernih pjevačica 20. stoljeća

Koncertna posveta jednoj od najvećih opernih pjevačica 20. stoljeća

 

 

U čast 140-te obljetnice rođenja Ester Mazzoleni, umjetnice svjetskoga glasa koju mnogi glazbeni povjesničari smatraju jednim od najvećih soprana prve polovice dvadesetog stoljeća, već je prošloga tjedna  na središnju je fontanu u Perivoju Roberta Visianija postavljena pola tone teška skulptura mehaničkog gramofona sa zvučnicom i replikom gramofonske ploče iz 1909. godine. U podnožju gramofona, uz rub fontane, postavljen je vremeplov s najznačajnijim godinama i događajima iz života Ester Mazzoleni i njezine obitelji koja je dala nemjerljiv doprinos u izgradnji šibenskog kazališta.

            Već pokrenuta inicijativa za koju je zaslužna šibenska mreža kulturnoga razvoja Kolektiv 4B i Adventura Šibenik danas je dobila svoj nastavak, odnosno, svojevrsno finale – ideju o opernom koncertu koji će se održati na rođendan Ester Mazzoleni, u ožujku 2023., predstavila je šibenska sopranistica i inicijatorica ideje – Tea Slavica Bačić.

            Šibenik jest grad pjesme i pjevanja iz kojeg izviru kapitalni glasovi – i premda nije jedina šibenska pjevačka ličnost koja zaslužuje pažnju, Ester Mazzoleni svakako je jedna od najvećih. Na to mi je još prije nekoliko godina ukazao gospodin Stanko Ferić, a spominjana je otad u različitim kontekstima. Tri su ključne stvari koje su me privukle Ester: prvo, riječ je o velikoj, uspješnoj ličnosti iz naše prošlosti koja je žena; uz to, dijelimo vokalni, sopranski fah, a posljednje jest činjenica što je Ester, baš kao i ja, pripadnica dalmatinske škole pjevanja – hrana koju jedemo, voda koju pijemo i zrak koji dišemo značajno utječu na kvalitetu glasova ovog podneblja. – objasnila je Tea Slavica Bačić.

U programskom smislu, obljetnički koncert biti svojevrsni presjek njezine karijere - programom će se provući i neke od najvažnijih uloga koje je izvodila na svjetskim pozornicama, kao što su milanska Scala i Arena u Veroni.

Iako je Ester Mazzoleni djelovala u vremenu davno prije televizije i masovnih medija, iza nje su ostali brojni zvučni zapisi koji se i danas čuvaju u talijanskom državnom arhivu, a zanimljivost je da je upravo njezin glas prvi snimljeni glas nekog Šibenčanina ili Šibenčanke.

Vrijeme je i da se u njezinom rodnom Šibeniku, u kojeg se uvijek vraćala i nastupala na vrhuncu svjetske slave, ispriča njezina priča.

  Objavljeno: 20.12.2022, 13:04h