Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

"Mater", dugometražni debi Jure Pavlovića na Tvrđavi Barone

 "Mater", dugometražni debi Jure Pavlovića na Tvrđavi Barone

 

 

Hvaljeni dugometražni debi mladog redatelja, čije je kratkometražno ostvarenje Piknik 2015. osvojilo „europskog Oscara“, renomiranu nagradu Europske filmske akademije, svjetsku premijeru je imao na festivalu A kategorije, Black Nights Film Festivalu u Tallinu. Nakon nedavne hrvatske premijere na Festivalu mediteranskog filma Split, film je krenuo na turneju po hrvatskim kinima, a šibenskoj publici film će uoči projekcije predstaviti sam redatelj.

Ovaj intiman i beskompromisan portret kompleksnog odnosa između majke i kćeri prati Jasnu koja nakratko odlazi iz Berlina, gdje živi sa suprugom i djecom, i vraća se u rodni kraj u dolini Neretve kako bi se pobrinula za ostarjelu majku. Međutim, iako tjelesno onemoćala, majka i dalje u ovoj matrijarhatskoj obiteljskoj konstelaciji zauzima poziciju ultimativnog autoriteta, pa se Jasna ponovno zatekne u toksičnoj mreži ispunjenoj osjećajima krivnje i zamjeranja.

Protagonistkinje snažnih karaktera utjelovile su Daria Lorenci Flatz, koja je za ovu ulogu osvojila nagradu za najbolju glumicu na sicilijanskom Taormina Film Festivalu, i velika kazališna diva Neva Rošić, dok su sporedne uloge uglavnom dodijeljene naturščicima, lokalnim stanovnicima koji „filmu daju puno autentičnosti, specifičnog šarma i originalnog dalmatinskog mentaliteta“, prema riječima samog redatelja. Klaustrofobična, usijana atmosfera sjajno je zabilježena kamerom Jane Plećaš, snimateljicom iza koje stoji i festivalska uspješnica Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić.

Ova filmska meditacija o boli, oprostu i gubitku na provokativan, ali i krajnje iskren način bilježi osebujan dalmatinski duh, s puno empatije i uz velike doze prepoznatljivog lokalnog humora. Ostvarenje koje je kritika složno ocijenila kao „izvrstan debitantski film“ (Jurica Pavičić, Jutarnji list) i „jedan od dojmljivijih redateljskih debija unutar novije hrvatske kinematografije“ (Marko Njegić, Slobodna Dalmacija) osvojilo je i nagradu kritičara „Nebojša Đukelić“ za najbolji regionalni film na beogradskom Međunarodnom filmskom festivalu FEST.

Ulaz na filmske večeri srijedom slobodan je članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom ulaznicom za dnevni posjet Tvrđavi Barone. Kapacitet ljetnog kina na Tvrđavi Barone ograničen je zbog trenutne epidemiološke situacije, stoga se posjetiteljima preporuča što raniji dolazak. Posjetitelji se mole za razumijevanje ako zbog popunjenosti kapaciteta ne budu mogli prisustvovati projekciji koja će se održati u skladu sa propisanim preporukama i poštivajući mjere opreza.
 

  Objavljeno: 11.08.2020, 08:31h