Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Na današnji dan prije 118 godina umro je Ante Šupuk

Na današnji dan prije 118 godina umro je Ante Šupuk

 

 

Ante Šupuk, hrvatski izumitelj, poduzetnik i gradonačelnik Šibenika, koji je dao izgraditi prvu hidroelektranu u Europi, umro je na današnji dan 11. svibnja 1904. godine, odnosno prije 118 godina.

U povijesti Šibenika Ante Šupuk ostao je zapamćen kao prvi od naroda izabrani gradonačelnik davne 1873., dok je tri godine prije ušao u Dalmatinski sabor kao zastupnik Narodne stranke, stranke domoljubnih Hrvata, za općine Šibenik i Skradin.

Zaslužan je za izgradnju hidroelektrane, koja je na rijeci Krki puštena u rad 28. kolovoza 1895., a do grada je električna struja prenesena dalekovodom duljine 11 kilometara.

Zapamćen je u kolektivnoj svijesti kao poduzetnik, gospodarski vizionar, političar i altruist. Danas ga se više slavi kao graditelja prve hidrocentrale i cjelovitog sustava proizvodnje, prijenosa i potrošnje Tesline revolucionarne izmjenične struje, premda mu je još veća zasluga što je tvorac infrastrukture na kojoj počiva današnji Šibenik. Obitelj Šupuk bila je vlasnicom električne centrale u Šibeniku i električnog postrojenja na slapovima Krke. Šupuk je dao podići bolnicu, sud, perivoj, poštu, željezničku prugu, vodovod, a uveo je i hrvatski jezik u šibensku gradsku upravu i kazalište.

Šibenčani ga smatraju gradonačelnikom i čovjekom koji je stari hrvatski grad iz težačkog uveo u moderno doba.

  Objavljeno: 11.05.2022, 10:26h