Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Objavljeno treće izdanje Knjige nestalih u Hrvatskoj

Objavljeno treće izdanje Knjige nestalih u Hrvatskoj

 

 

Ratna zbivanja na području Republike Hrvatske između 1991. i 1995. godine prouzročila su nestanak više tisuća osoba, a njihovim obiteljima i bližnjima neizvjesnost koja je početno sadržavala nadu da su njihovi najmiliji živi, a potom sve više strah i patnju. Proteklih godina, djelovanjem relevantnih državnih tijela, Međunarodnog odbora Crvenog križa, Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa te brojnih nacionalnih društava i drugih partnera Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, utvrđena je sudbina većine osoba nestalih na području Republike Hrvatske. Međutim, brojne obitelji još uvijek nisu ostvarile temeljno humanitarno pravo – saznati istinu o sudbinu svojih najbližih.

Namjena Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske jest pomoći obiteljima u ostvarenju prava na istinu o sudbini svojih članova. Knjiga je sredstvo u procesu traženja, ali i poticaj široj javnosti da pruži dodatna saznanja kojima eventualno raspolaže, a koja bi mogla pridonijeti rasvjetljavanju sudbine nestalih osoba i pronalasku posmrtnih ostataka.

Prvo izdanje Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske objavljeno je u prosincu 2006. godine, dok je drugo izdanje objavljeno u siječnju 2010. godine.

Od siječnja 2010. godine, riješeno je 215 zahtjeva, a u istom razdoblju otvoreno je njih 102. Još se 1868 osoba vodi nestalima, dok je za 454 osoba otvoren zahtjev za traženje posmrtnih ostataka. Iz Šibenika se traga za dvjema osobama, dok zahtjeva za posmrtnim ostacima nema. Treće izdanje Knjige sadrži ažurirani popis osoba nestalih na području Republike Hrvatske i otvorenih zahtjeva za traženje posmrtnih ostataka, sa stanjem od 30. travnja 2012. godine.

Podaci sadržani u Knjizi objedinjeni su u suradnji Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa i Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, usporedno su ih provjerili Međunarodni odbor Crvenog križa, Crveni krst Srbije i Komisija Vlade Republike Srbije za nestala lica i  ovo izdanje je rezultat zajedničkih napora svih gore navedenih subjekata.

Ukoliko imate nekih saznanja koja bi pomogla u rasvjetljavanju sudbine nestalih, molimo vas da kontaktirate Nacionalni ured Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa ili društvo Crvenog križa na vašem području. Vaša želja za diskrecijom i povjerljivosti podataka bit će poštovana.

  Objavljeno: 13.09.2012, 07:52h