Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Ponedjeljak na MDF-u: Slavi se pisana riječ i 100 godina od osnutka Jadrije

Ponedjeljak na MDF-u: Slavi se pisana riječ i 100 godina od osnutka Jadrije

 

 

Ponedjeljak u Šibeniku donosi nekoliko poslastica iz svijeta kulture već od samog jutra. Slavi se lijepa pisana riječ i 100 godina od osnutka legendarnog gradskog kupališta Jadrija koji s obilježavanjem jubilarne godine počinje u ponedjeljak, 27. lipnja, i to predstavom iz programa 62. Međunarodnog dječjeg festivala koji u Šibeniku traje od 18. lipnja do 2. srpnja.

U Šibenik je stigao ovogodišnji partner MDF-a - Monte Librić, odnosno 2. Sajam dječje knjige 'Librić u Perivoju' te se i ove godine nastavlja literarni program za poticanje čitanja među djecom i mladima 'Čitaju nam važni Šibenčani'.

Librić u Perivoju

Uz predstave u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku te na ljetnoj pozornici ispred UNESCO-ve katedrale sv. Jakova u Šibeniku te raznovrstan program trgova i ulica kao i radionica za djecu raznih godišta, 62. Međunarodni dječji festival bogatiji je za literarni program koji počinje od ponedjeljka.

„Velika je čast i zadovoljstvo što je Monte Librić i ove godine s nama. Ponovno u hladu Perivoja Roberta Visianija djeci nude pregršt književnih naslova u kojima će uživati čitajući sa svojim roditeljima, a i ove godine književnu ponudu kombiniraju s radioničkim što se, ako možemo to tako reći, poklapa s filozofijom samog festivala. Ne možemo pobjeći od modernog doba i razvoja tehnologije koju ono donosi, ali ne bismo smjeli ni dopustiti da nam iz ruku djece izmakne lijepa pisana riječ i zato posebno cijenimo svaki napor svih organizatora koji rade s tim na umu i čast nam je surađivati s njima. Zato savjetujemo svim roditeljima, bakama i djedama, da povedu djecu u Perivoj i okruže ih knjigama i književnicima koji nam zahvaljujući Monte Libriću narednih dana stižu u Šibenik“, pojasnili su iz Ureda MDF-a.

'Monte u Perivoju' otvara  u 9 sati literarnom radionicom 'Librić stroj za slovo i broj' . Voditeljica je Iris Mošnja, a čita se 'Zaljubljena u čitav svijet' autorice Olje Savičević Ivančević i ilustratorice Ana Kovač. Štoviše, od 10 sati, poznata hrvatska književnica, Olja Savičević Ivančević vodi likovnu radionicu 'Rimuju se maestrali'.

Likovna i literarna radionica održavat će svako jutros od 9, odnosno 10 sati sve do subote, 2. Srpnja, a to znači da će u Krešimirovom gradu u društvu djece ugostiti autore i ilustratore poput Ines Marciuš Kruljac, Jasmine Kosanović, Veljka Barbierija, Ane Salopek, Niveske Juraga – Kovačev ili Marije Gradačak, a u najavi je i Damir Urban.

Radno vrijeme 2. Sajma dječje knjige je od 9 do 13 sati te od 17 do 21 sat.

Čitati je važno

Drugu godinu zaredom, Međunarodni dječji festival ne odustaje ni od programa poticanja čitanja među djecom i mladima. Tako će se i ovog ljeta u amfiteatru ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić svaki dan od ponedjeljka do petka s početkom u 19 sati čitati priče po izboru poznatih šibenskih lica, a u okviru programa 'Čitaju nam važni Šibenčani'.

Lani su čitali glumci i glumice, policajci  i gradonačelnici, glazbenici i novinari, a kombinacije nisu bitno  drugačije ni ove godine. Seriju čitanja sutra započinju dvije šibenske aktivistice i same mame koje znaju koliko je važno čitati djeci – Maja Šintić te Magdalena Šetka, rođena Zagrepčanka. Obje su zadnje dvije godine zbog svog doprinosa rastu kvalitete života u Krešimirovom gradu bile nominirane za nagradu 'Šibenska grandeca'.

Idućih dana djeci čitaju Darija Knez Rukavina, Dorijan Klarić, Antonija Blaće, Kristijan Šupe da nabrojimo samo neke.

Jadrijska noć za djecu

Zanimljivo je da će 62. Međunarodni dječji festival svoj doprinos dati i u obilježavanju stote obljetnice od osnutka kultnog gradskog kupališta Jadrija. Naime, danas od 21 sat na mjestu ispred legendarnih jadrijskih kabina bit će izvedena lutkarska predstava iz programa MDF-a – 'Kralj lavova'. Predstavu izvode polaznici Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Bit će to jedna divna jadrijska noć po guštu djece uz pomoć MDF-a i Turističke zajednice Grada Šibenika,  direktor šibenskog TZ-a, Dino Karađole, kaže: “Da, to je prva manifestacija pod programom obilježavanja 100 godina Jadrije“.

  Objavljeno: 27.06.2022, 08:50h