Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predstavljanje Kataloga Kartografske zbirke Muzeja grada Šibenika autora Bruna Brakusa

Predstavljanje Kataloga Kartografske zbirke Muzeja grada Šibenika autora Bruna Brakusa

 

 

Katalog Kartografske zbirke Muzeja grada Šibenika autora Bruna Brakusa, višeg kustosa u šibenskoj muzejskoj ustanovi, bit će predstavljen u srijedu, 24. travnja,  u 20 sati u atriju Muzeja grada Šibenika. Knjigu, prvu iz muzejske edicije Katalozi zbirki, predstavit će prof. dr. sc.  Josip Belamarić i prof. dr. sc. Josip Faričić, rektor Sveučilišta u Zadru.

Kako bi Zbirku učinio što dostupnijom javnosti Muzej grada Šibenika odlučio ju je objaviti kao Katalog Kartografske zbirke, prvi katalog zbirke šibenskog Muzeja. Kao takav,  ovaj katalog predstavlja objavu cjelokupne građe inventirane u Kartografskoj zbirci Muzeja grada Šibenika.

Katalog se sastoji od dva dijela. Prvi dio je narativan i obuhvaća dva segmenta. Razvoj kartografije po vremenskim periodima (srednji vijek, renesansa, prosvjetiteljstvo itd.) prateći pritom nastanak kartografskih tradicija odnosno linija koje su iznjedrile karte objavljene u ovom katalogu. Drugi segment su opisi samih karata koji čitatelju svraćaju pozornost na određene bitne karakteristike karte, njezina nastanka, autora, kartografske osobitosti te povijesni kontekst njezina nastanka. Ovaj prvi dio kataloga nužan je radi lakšeg služenja drugim dijelom kataloga u kojemu je donesena standardna kataloška obrada svih objavljenih karata. Velik dio kataloških jedinica prati i sken, odnosno fotografija karte što se odnosi na sve karte koje prikazuju  šibensko područje kao i na sve karte nastale prije 19. stoljeća.

Prvi, narativni dio kataloga koji  daje uvid u razvoj kartografije nužan je da bi se razumjela povijesna važnost kartografije kao znanstvene discipline i tehničkog umijeća kao i mjesto svake pojedine karte unutar europske kartografije. Kako je Katalog naravno ograničen u svom obujmu narativ prati samo osnovni razvoj linija u europskoj kartografiji koje su proizvele karte objavljene u ovom katalogu. Tek toliko da čitatelj dobije utisak o mnogostranim utjecajima na razvoj kartografije kao i uloge same kartografije u razvoj mnoštva znanstvenih disciplina. Stoga su čitatelji koji žele saznati više o nekom aspektu kartografije bilješkama upućeni na opsežnu literaturu u kojoj mogu doznati daleko više informacija o povijesti kartografije i pojedinim kartamo no što ih donosi ovaj katalog.

Katalog je namijenjen kako stručnoj tako i široj javnosti.

Kustosi iz drugih muzeja kao i istraživači povjesničari, povjesničari umjetnosti, arheolozi itd. će sada imati potpuni pregled svih karata iz Kartografske zbirke Muzeja grada Šibenika. Pri istraživanju specifične muzejske građe jako je važno biti upoznat sa srodnom građom iz drugih muzeja, odnosno zbirki, pa je svaki katalog zbirke vrijednost za stručnjake iz mnogih područja.

U ovoj knjizi korisne informacije naći će svi oni koje zanima povijesna geografija Hrvatske i Europe, povijest ranog novog vijeka općenito, povijest znanosti, umjetničke tehnike drvoreza, bakroreza, bakropisa i litografije primijenjene u kartografiji te naravno zaljubljenici u kartografiju ali i svi oni koje zanima povijest Hrvatske i napose Šibenika. Katalog Kartografske zbirke ima tristo dvadeset i četiri stranice

  Objavljeno: 23.04.2024, 10:20h