Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Sedam stuba do trona

Sedam stuba do trona

 

 

U utorak, 22. siječnja  u foajeu HNK ŠIBENIK bit će predstavljan romana Ive Brešana „Sedam stuba do trona“. Početak je u 20 sati.

U novoj knjizi „Sedam stuba do trona“ dramski pisac, prozaist i scenarist Ivo Brešan  dao je živu sliku hrvatske tranzicijske stvarnosti: urušavanja moralnog sustava i  nastajanja predatorskoga kapitalizma balkanskog tipa. Oštra društvena kritičnost, zanimljivo profiliranje karaktera te vješto vođenje radnje, glavne su kvalitete ovoga romana. Glavni junak, Kristijan, rođen je u selu Oklaju kod Drniša. Njegov otac, Viktor Malina, napustio je obitelj prije nego se on rodio i otišao u Njemačku. Vratio se samo jednom da bi zatražio rastavu braka kako bi se u Njemačkoj mogao bogato oženiti. Da bi je što lakše dobio, na sudu je optužio  Martu zbog preljuba i odbio priznati da je Kristijan njegov sin. Tako je Marta sama podizala dijete radeći najteže fizičke poslove i tajeći od sina tko mu je otac. Poslije četrdeset godina Viktor se vraća kao bogati povratnik, zasnovavši u samostalnoj Hrvatskoj poslovno carstvo. U međuvremenu se Marta razboljela i može joj pomoći samo operacija u inozemstvu. Da bi pomogao majci, Kristijan iznudi od nje ime svojega oca i ode bez majčina znanja k njemu tražiti pomoć. No Viktor ga grubo odbije i izbaci iz kuće. Kad je Marta umrla, Kristijan se nad njezinim grobom zakune da će se osvetiti.

Ivo Brešan dramski  pisac, prozaist i scenarist rođen je u Vodicama 27. V. 1936. Gimnaziju je završio u Šibeniku, a studij jugoslavistike diplomirao na Filozofskome fakultetu u Zagrebu (1960). God. 1960–83. bio je profesor u šibenskoj gimnaziji, a 1983–2002. umj. rukovoditelj šibenskoga Centra za kulturu (poslije Šibensko kazalište), zadužen i za selekciju dramskoga programa Jugoslavenskoga (poslije Međunarodnoga) festivala djeteta.

Prvi prozni rad tiskan mu je 1955. u Šibenskoj reviji; objavio je potom nekoliko novela i eseja objavio je u periodici, a izniman uspjeh kod književne i kaz. kritike i publike u Jugoslaviji i inozemstvu postigao je ''grotesknom tragedijom u pet slika'' Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, (praizvedena u zagrebačkome Teatru &TD 1971). Sljedećih godina izvedeno mu je na hrvatskim i evropskim pozornicama dvadesetak dramskih djela. Objavio je sljedeće zbirke drama i romane:  Groteskne tragedije, Zagreb 1979; Nove groteskne tragedije, Zagreb 1989; Ptice nebeske, Zagreb 1990; Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj; Ledeno sjeme; Stani malo, Zvonimire, Zagreb 1993; Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, Zagreb 1995; Ispovijedi nekarakternog čovjeka, Zagreb 1996; Spletke, Zagreb 1997; Utvare, Zagreb 1997; Pukotine & druge priče, Zagreb 2000; Astaroth, Zagreb 2001; Kockanje sa sudbinom, Zagreb 2002; Država Božja 2053, Zagreb 2003; Vražja utroba, Zagreb 2004; Tri života Tonija Longina, Zagreb 2005; Gorgona, Zagreb 2006; Katedrala, Zagreb 2007; Ništa sveto, Zagreb 2008. Kao scenarist, Brešan je surađivao s redateljima K. Papićem (Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, 1973; Izbavitelj, 1976; Tajna Nikole Tesle, 1980), V. Bulajićem (Obećana zemlja, 1986; Donator, 1989) i sinom Vinkom (Kako je počeo rat na mom otoku, 1996; Maršal, 1999), a napisao je i scenarij za TV-seriju Ptice nebeske (D. Marušić, 1989) te više televizijskih i radijskih drama.

  Objavljeno: 21.01.2013, 08:15h