Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Šibenski Funcuti slave 37. rođendan

Šibenski Funcuti slave 37. rođendan

 

 

Udruga navijača "Šibenski Funcuti" osnovana je na današnji dan 10. travnja 1983. godine, dan nakon famozne 3. finalne utakmice prvenstva bivše "SFRJ" između Šibenke i Bosne. Šibenka je dobila utakmicu rezultatom 83-82 koševima Dražena Petrovića iz slobodnih bacanja nakon isteka vremena. U gradu je tada nastalo nezapamćeno slavlje, ali sutradan,po političkom nalogu, iz Beograda stiže odluka da se utakmica poništi i da se odigra nova utakmica na neutralnom terenu, u Novom Sadu,u SPENS-u. Uprava i igrači KK ‘’Šibenke’’ donose odluku da se na novu utakmicu ne putuje, u čemu ih podržavaju svi šibenski navijači.. Pod utjecajem tih događaja nastaju Šibenski funcuti.

 

U Šibeniku je, naravno, navijanja bilo i puno prije spomenute 1983. godine, samo što nije bilo toliko organizirano i što navijači nisu imali svoje ime. Funcuti nisu samo košarkaški navijači koji bodre KK ‘’Šibenku’’(po tome mnogi stariji navijači i ljubitelji sporta i pamte Funcute jer je dobro poznata atmosfera koja se stvarala na čuvenom Baldekinu od 80-ih pa nadalje), već s jednakim navijanjem bodre i klubove u ostalim sportovima, nogometu i vaterpolu.

 

Funcuti su u bivšoj "SFRJ"slovili za jedne od najluđih i najvjernijih navijača iako nikad nisu bili tako brojni kao neke druge navijače grupe. Ovo prvenstveno vrijedi za košarku, no, treba spomenuti da se i na Šubićevcu za vrijeme bivše države stvarala itekako dobra atmosfera iako je Šibenik onda bio u drugoj ligi. Poznato je i navijanje na vaterpolskim utakmicama VK Solarisa (danas VK Šibenik) kad se vaterpolsko prvenstvo igralo još preko ljeta na otvorenim bazenima. Tada bi se sredinom 80-ih na bazenu u Crnici nakrcalo i do 4000 tisuće ljudi.

 

Velik broj pripadnika Šibenskih Funcuta sudjelovao je u Domovinskom ratu kao i brojni navijači iz drugih navijačkih skupina. Osamostaljenjem Hrvatske Funcuti postaju možda još jači i bolji nego prije. Funcuti sredinom 90-ih slove kao negdje 5. po redu na nekoj "navijačkoj ljestvici", odmah iza neprikosnovenih Torcide i BBB-a, te uvijek jakih i brojnih Armade i Kohorte.

 

Funcuti su aktivni i na gostovanjima gdje prate svoje ljubimce širom Hrvatske. Poznato je da su za vrijeme bivše države Funcuti, kao jedni od prvih navijačkih skupina uopće, gostovali u inozemstvu. Bilo je to 80-ih na finalu kupa Koraća koji je igran u Padovi između Šibenke i Limogesa. Šibenka, nažalost, nije osvojila trofej, ali su se zato Funcuti iskazali u navijačkom smislu stvorivši pravu dalmatinsku atmosferu usred Italije. Funcuti su i prva hrvatska navijačka skupina koja je nakon Domovinskog rata organizirano otišla na gostovanje u Srbiju.Bilo je to 8.siječnja 2005.godine na utakmici KK Crvena Zvezda - KK Šibenka Dalmare koja je završila 81-70 u korist domaćina.

 

Poznati su i Dalmatinski derbiji između NK Šibenika i NK Hajduka odnosno NK Zadra u HNL-u

 

Sezona 2009./2010. bila je povijesna za šibenski nogomet. Tu sezonu N.K. Šibenik osvojio je 4. mjesto u prvoj HNL te po prvi put izborio nastup u europskim utakmicama u UEFA Europskoj ligi protiv malteške Slieme i ciparskog Anorthosisa. Osim toga,ostvaren je najveći uspjeh u povijesti kluba,finale Kupa,gdje su u dvije utakmice (2-1 u Splitu,te 0-2 u Šibeniku) izgubili od Hajduka.

 

Boje Šibenskih Funcuta su tradicionalne šibenske boje ,narančasta i crna.

  Objavljeno: 10.04.2020, 11:58h