Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Svjetski dan hrane

Svjetski dan hrane

 

 

Svjetski dan hrane (World Food Day) obilježava se svake godine dana 16. listopada na dan osnutka Svjetske zdravstvene organizacije FAO (Food and Agriculture Organization). FAO - Svjetsku zdravstvenu organizaciju osnovali su Ujedineni narodi 1945. godine. Svjetski dan hrane proglašen je 1979. godine i obilježava se od 1980. godine zbog toga što je hrana preduvjet ljudskog opstanka i blagostanja te temeljna ljudska potreba. Na taj dan se podsjeća na važnost hrane i na to da još uvijek u svijetu nema dovoljno hrane za sve.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja je povezanost zdravlja ljudi s prehrambenim lancem, službeni naziv teme je “Sustainable Food Systems for Food Security and Nutrition” u prijevodu "Održivi prehrambeni sustavi u svrhu dostupnosti sigurne hrane i nutritivno vrijedne prehrane“.

Poboljšavanje kvalitete u prehrambenom lancu predstavlja najveći izazov današnjih generacija. Zbog želje za što većom ekonomskom dobiti kvaliteta hrane se smanjuje i taj trend je potrebno zaustaviti kroz povećanu kontrolu proizvođača hrane, distribucije i prodaje hrane kao i nadzor i ispitivanja hrane u laboratorijima.

Svjetski dan hrane obilježava se također radi jačanja svijesti javnosti o problemu nedostatka hrane u svijetu i potrebe borbe protiv gladi. Prema podacima koje je FAO - Svjetska zdravstvena organizacija objavila u svijetu gladuje oko 870 milijuna ljudi.

Ciljevi obilježavanja su sljedeći:

 - potaknuti pozornost na proizvodnju hrane i stimulirati napore koje provode međunarodne i nacionalne institucije,

 - potaknuti gospodarsku i tehničku suradnju među zemljama u razvoju,

 - potaknuti sudjelovanje ljudi sa sela, a pogotovo žena u odlukama i aktivnostima koje utječu na njihov život,

 - povećati svijest javnosti o problemu gladi u svijetu,

 - promicati prijenos novih tehnologija među zemlje u razvoju,

 - jačanje međunarodne i nacionalne solidarnosti u borbi protiv gladi,

 - skrenuti pozornost na postignuća u razvoju poljoprivrede i prehrambene industrije.

  Objavljeno: 16.10.2013, 08:36h