Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U jami na obroncima Moseća pronađena prapovijesna keramika

U jami na obroncima Moseća pronađena prapovijesna keramika

 

 

Speleolozi SO HPK Sv.Mihovil iz Šibenika, Teo Barišić i Joso Gracin, ovih dana su pri jednom od svojih redovnih istraživanja na obroncima Moseća pronašli ulomke prapovijesne keramike.

Radi se o jami za čije su postojanje znali već sedam godina, ali im se tek sada pružila prilika da je napokon detaljno istraže, topografski snime i izrade njen nacrt. Zanimljivo je to da je za pronalaženje ovog arheološkog nalaza na neki način najzaslužniji njihov pas. Nakon što se pas provukao dublje u unutrašnjost kanala, za njim su se, čisteći put pred sobom, uspjeli provući i speleolozi. Ubrzo su doprijeli do manje dvorane promjera u kojoj su na površini sedimenta primijetili dva ulomka prapovijesne keramike.

Nalaz su snimili na mjestu pronalaska, izradili nacrt dvorane i o ovom otkriću odmah obavijestili šibenske arheologe.

Po prvim saznanjima najvjerojatnije se radi o keramici iz brončanog doba ili o keramici iz perioda prelaska bronce na željezo, a to je vrijeme od 2500 pa do 800 godina prije Krista, što znači da su ovi ulomci stari od tri tisuće do četiri i pol tisuća godina.

Ulazna dvorana ove jame, je osvijetljena vanjskim svjetlom, a uz to je suha i odlično zaštićena od svih vremenskih nepogoda, pa je pretpostavka da je prapovijesnim ljudima mogla poslužiti kao prostor u kojem su stalno živjeli ili možda tek povremeno boravili, a mala dvorana u kojoj su speleolozi pronašli keramiku u tom slučaju mogla je poslužiti kao mjesto za ukop mrtvih, tj. kao grobište, pa bi ovi ulomci mogli biti i ostaci nekakve urne.

Šibenski speleolozi smatraju da su oni prvi ljudi koji su gotovo nakon 3-4 milenija ušli u ovu dvoranu.

Speleolozi su zbog zaštiti ovog novootkrivenog arheološkog lokaliteta.

U našoj županiji je do sada otkriveno, istraženo ili djelomično istraženo više od deset speleo-arheoloških lokaliteta u čijim su sedimentima pronađeni kulturni sadržaji od davnog paleolitika, pa preko neolitika, bakra, bronce i željeza sve do antike. Početak speleo-arhologije i arheologije uopće u šibenskom kraju, započeto je 1888. godine kad je tadašnji zatonski učitelj Frane Škarpa, samoinicijativno pokrenuo arheološko istraživanje špilje Tradanj kraj Zatona. /www.sv-mihovil.hr/

  Objavljeno: 11.04.2012, 00:00h