Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U ožujku bogat program u šibenskom kazalištu

U ožujku bogat program u šibenskom kazalištu

 

 

Stabat mater dolorosa (Stala plačuć' tužna mati)

Mjesec se započinje korizmenim koncertom G. B. Pergolesija Stabat Mater u izvedbi mezzosopranistice Nere Gojanović , sopranistice Nele Šarić, Pavla Mašića na orguljama i Žana Morovića  kao naratora, koji će se održati u Crkvi Sv. Duha u ponedjeljak, 6. ožujka u 19 sati. Ulaz je slobodan.

Korizma je vrijeme za kontemplaciju i preispitivanje vrijednosti po kojima se živi te u tome pomaže i ovaj duhovni koncert koji predstavlja Riječ Božju, upućenu preko glazbe.

Jedna od najljepših i najiskrenijih marijanskih molitvi je Stabat Mater dolorosa (Stala plačuć’ tužna Mati). Ona je proizašla iz razmatranja Majke Božje pod križem, a kasnije je pronašla svoje mjesto u liturgiji u blagdanu Sedam žalosti Blažene Djevice Marije.

U glazbi nema žalosti – samo nada, poniznost i najveća ljubav za cijelo čovječanstvo.

Ova izvedba zamišljena je kao glazbeno-konteplativno putovanje koje nas, kroz Pergolesijevu glazbu i molitvenu naraciju, uspinje bliže otajstvu neizrecivog sebedarja na Križu, u društvu Majke kojoj mač boli razdire srce.

Kazališna premijera predstave Progovori na Svjetski dan kazališta

U ponedjeljak, 20 ožujka u 20 sati polaznici i polaznice dramskog studija Ivana Jelić, koji djeluje pri HNK u Šibeniku, izvest će Progovori dramsko, glazbeno-scensko i multimedijalno djelo koje kombinirajući različite oblike scenskog izražavanja sa mogućnostima suvremenih medija u kazališnom ambijentu i mizanscenu, govori o problemu obiteljskog nasilja kako iz perspektive žrtava, tako i onih koji možda njemu nisu izloženi, ali su njime trajno obilježeni, dakle djece. Pod stručnim vodstvom dramske pedagoginje, glumice i redateljice Oriane Kunčić, predstavu „Progovori“ pripremili su povodom službenog obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama (25.11.) koju su tom prigodom izveli u Kući umjetnosti Arsen.

Ovim putem iz kazališta pozivaju sve da podrže naše mlade umjetnike, koji su svoje umjetničke vještine već dokazali kada su, s voditeljicom Kunčić, na 24. susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ u Rijeci, osvojili nagradu za najbolji dramski i pedagoški rad „Zvjezdana Ladika”.

Ožujak je i mjesec kada se obilježava Međunarodni dan žena, pa tako 8 ožujka u 20 sati na daskama koje život znače pogledajte jednu istinsku žensku predstavu… Sretna ne bila Kazališta Playdrama iz Splita. Priča je to o tri prije koje dolaze u teatar pogledati autorski projekt po nekom antičkom komadu sa ženom u naslovu i iz gledališta asocijativno isklizavaju u razne ženske stranputice, na kojima parodiraju i Grkinje i princeze i najbolji look Met Gale, a sve u potrazi za jednom običnom ženom, za našom materom.

Predstava je nastala u ženskom procesu rada žena sa ženama o ženama u ženama i za žene klasificirajući se kao isključivo ženska predstava koju potpuno boli briga, uvo i đon za muški pogled.

Za još malo smijeha pobrinut će se Kazalište Virovitica sa svojom Budalom za večeru - modernom komedijom zabune Francisa Vebera, poznatog francuskog filmskog redatelja, scenarista te dramaturga, koji je  po ovoj drami snimio i režirao film Le Dîner de Cons (1998.), koji je postao francuski film s najvećom zaradom te godine na  kino blagajnama. Više nego dobri razlozi za vjerovati kako će i kazališna predstava po tom dramskom predlošku biti zanimljiva.

Predstava je na programu u srijedu, 15. ožujka s početkom u 20 sati.

Na sam Svjetski dan kazališta, u ponedjeljak, 27. ožujka u 20 sati u Kazalištu gostuje Fiji grupa i udruga Festum Umag, u čijoj koprodukciji je nastala predstava Da sam ptica, režiju potpisuje Arija Rizvić, dok naslovne uloge nose Daria Lorenci Flatz i  Tarik Filipović.

Da sam ptica govori o mladom bračnom paru koji sa svojom kćerkom krajem devedesetih godina bježi iz okupiranog Sarajeva. Sa samo dvije torbe u ruci stižu u Beč u kojem iz ratnih ruševina moraju osmisliti i iznova izgraditi život te pronaći sreću.

Premijera dječje predstave Medengaj

U ožujku za dječju publiku premijerno izlazi Medengaj. Nastavak je to na već poznatu Grudicu – toplu priču za hladne zimske dane i Šumicu koje prati šumske junake Vjevericu (Franka Klarić) i Zeku Zubija (Ana Perković), kojima se u ovoj šumskoj avanturi pridružuje Medo (Krešimir Jelić)

Medengaj je ljetna priča o životu naših junakinja i njihovih prijatelja, koja će nas kroz nove zgode upoznati sa životom u šumici tijekom vrućih ljetnih dana, te naučiti nešto o teškoćama s kojima se njeni stanovnici susreću tijekom tog godišnjeg doba.

Ulaznice su dostupne online na www.hnksi.mojekarte.hr i na blagajni kazališta od 10 do 13 sati te na dan izvedbe 1 sat vremena prije početka programa.

Ožujak mjesec Kazališta! Uz popust za umirovljenike, studente i osobe s invaliditetom, u slavljeničkom mjesecu Kazalište časti sve… ulaznice za predstave u ožujku kupuj i Ti 15 % popusta povoljnije uz promo kod HNKSI0323 online i blagajni HNK u Šibeniku.

Promo kod vrijedi od petka, 3. ožujka.

Popust se ne odnosi na dječju predstavu Medengaj, predstavu Dramskog studija Ivana Jelić Progovori za koju je već stavljena prigodna cijena (Svjetski dan kazališta), te predstave koje nisu u organizaciji HNK u Šibeniku (Direkt u glavu, Oženjeni).

Više detalja o samim programima možete pronaći na službenoj stranici kazališta.

  Objavljeno: 06.03.2023, 09:23h