Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U šibenskoj knjižnici radionica na temu Ekološke poljoprivrede

U šibenskoj knjižnici radionica na temu Ekološke poljoprivrede

 

 

LAG "More 249" organizira radionicu na temu Ekološka poljoprivreda koja će se održati u četvrtak, 15. veljače 2024. s početkom u 16:30 sati u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“.

Radionica je namijenjena zainteresiranim poljoprivrednicima koji su u sustavu ekološke poljoprivrede, kao i onima koje zanima na koji način ostvariti potpore za eko sheme ili certifikat za ekološki uzgoj.

Radionica se sastoji od dva dijela. U prvom dijelu, naziva “Postupak certificiranja ekološke proizvodnje”, poljoprivrednici će moći naučiti osnovne informacije o načinu funkcioniranja kontrolnog sustava ekološke poljoprivrede te postupku uključivanja poljoprivrednika u sustav ekološke poljoprivrede (subjekti u kontrolnom sustavu, što je certifikacija, standardni opis procedure, opis provedbe stručne kontrole te vrste stručnih kontrola, primjena Kataloga mjera, izdavanje certifikata.)

Drugi dio radionice odnosi se na potpore za ekološke proizvođače.

Predavači na radionici su Bojan Ivanetić iz LEVANTADA d.o.o. te  Alen Hrustić iz tvrtke ALGO EKO d.o.o. 

Molimo zainteresirane da svoj dolazak potvrde putem GOOGLE OBRASCA.

Ekološka je proizvodnja sveobuhvatan sustav upravljanja poljoprivrednim gospodarstvima i proizvodnjom hrane koja ujedinjuje najbolju praksu zaštite okoliša i klime, visoku razinu biološke raznolikosti, očuvanje prirodnih resursa, primjenu visokih standarda za dobrobit životinja i proizvodne standarde koji su u skladu s potražnjom sve većeg broja potrošača. Ekološka poljoprivreda u EU-u bilježi snažan rast koji je izravno povezan s povećanim zanimanjem potrošača za ekološke proizvode. Da bi poljoprivrednici imali koristi od ekološkog načina proizvodnje, potrošači moraju vjerovati da se pravila o ekološkoj proizvodnji poštuju. Stoga je na razini Europske unije uspostavljen strogi sustav kontrole i provedbe kako bi se zajamčila ispravna primjena pravila i propisa o ekološkoj proizvodnji. Budući da je ekološka poljoprivreda dio šireg lanca opskrbe koji obuhvaća sektore prerade, distribucije i maloprodaje hrane, i oni podliježu kontroli. Potvrđivanje sukladnosti ekološkog uzgoja poljoprivredne proizvodnje kojemu je cilj proizvodnja hrane primjenom prirodnih tvari i postupaka uz održivo korištenje resursa, očuvanja bioraznolikosti, povećanja plodnosti tla i kvalitete vode.

 

  Objavljeno: 12.02.2024, 09:54h