Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U tijeku Znanstveni kolokvij „Šibenik i šibenski kraj u razdoblju hrvatskoga narodnog preporoda“

U tijeku Znanstveni kolokvij „Šibenik i šibenski kraj u razdoblju hrvatskoga narodnog preporoda“

 

 

U Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku u tijeku je  Znanstveni kolokvij „Šibenik i šibenski kraj u razdoblju hrvatskoga narodnog preporoda“ kojega organiziraju Državni arhiv u Šibeniku, Hrvatski institut za povijest, Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu i Muzej grada Šibenika. Ovim znanstvenim kolokvijem i izložbom koja će biti otvorena u siječnju 2023. obilježava se  150. obljetnica pobjede Narodne stranke na općinskim izborima u Šibeniku i uspostava narodnjačke općinske uprave 15. siječnja 1873. čime je započelo novo razdoblje u razvoju Šibenika.

U ime organizatora, sudionike znanstvenog skupa pozdravila je Nataša Mučalo, ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku,  izrazivši zadovoljstvo  iznimno dobrom suradnjom sa znanstvenim institucijama i pojedincima, znanstvenicima-istraživačima koji su za Šibenik vezani svojim znanstvenim programima i istraživačkim interesima.

„Ovim skupom, odnosno kolokvijem,  željeli smo obilježiti važne događaje koji su obilježili šibensku povijest druge polovice 19. i početka 20 stoljeća, 150 godina od pobjede Narodne stranke na općinskim izborima i preuzimanja općinske uprave od strane narodnjaka. To su prijelomne godine za grad Šibenik. Ono što je uslijedilo dugoročno je preobrazilo naš grad i omogućilo mu razvoj, zapravo ulazak u 20. stoljeće na jednoj potpuno drugačijoj osnovi od one na kojoj se razvijao do sredine 19. stoljeća“-kazala je ravnateljica šibenskog Državnog arhiva.

Uspješan rad Znanstvenog kolokvija na kojemu će sudionici,  uz ugledne znanstvenike,  imati priliku poslušati izlaganja mladih istraživača, asistenata i studenata čiji znanstveni put tek započinje, organizatoru i sudionicima poželio je i Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

„Tema ovog skupa izuzetno je zanimljiva i važna, posebno s aspekta predstavljanja recentnih istraživanja o zbivanjima u gradu Šibeniku  nakon uspostave ustavnog stanja 1860 godine, a osobito nakon pobjede Narodne stranke na izborima za Dalmatinski sabor 1870. godine. Riječ je o razdoblju koje je, uz ostalo,  iznjedrilo Antu Šupuka, prvog velikog načelnika-gradonačelnika Šibenika čije uspjehe i vizije i dan danas baštinimo“- rekao je, uz ostalo gradonačelnik Burić.

Kao izaslanik Nine Obuljen Koržinek, ministrice kulture i medija, sudionike Znanstvenog kolokvija „Šibenik i šibenski kraj u razdoblju hrvatskoga narodnog preporoda“   je pozdravio i Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija RH, ukazavši na simboliku po kojoj se skup održava upravo na mjestu gdje se nekad nalazila Slavljanska čitaonica, odnosno Narodna kavana u kojoj su se u Šibeniku okupljali prijatelji narodne misli i poštovatelji preporoda.

„Bilo je to razdoblje izrazitih podjela u društvu koje, sagledavajući ga sa nacionalne razine, ali i zavičajno, s aspekta pojedinaca,  ukazivalo na to da vrijeme narodnjaka tek dolazi. Što se Šibenika tiče, u tom je razdoblju od 30 godina Ante Šupuk odigrao presudnu ulogu. Osjetan je ključni iskorak Šibenika iz težačkoga u moderni grad u kojemu je hrvatski identitet ponovno ušao na velika vrata u javni život, upravu, u škole. Sve je to bilo od iznimne važnosti, ne samo u urbanističkom, graditeljskom i  komunalnom - nego i u identitetnom smislu“-poručio je državni tajnik.

 

  Objavljeno: 25.11.2022, 11:09h