Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Učenicima šibenskih osnovnih škola osigurani besplatni obroci

Učenicima šibenskih osnovnih škola osigurani besplatni obroci

 

 

Od danas će u svim učenicima osnovnih škola Grada Šibenika,  kako matičnih - tako i područnih,  biti osigurani besplatni obroci. U prvim mjesecima obroke će isporučivati dosadašnji odabrani dobavljači,  sve do okončanja postupaka javne nabave koje će za sve škole provesti Grad Šibenik. Na taj način, prema riječima Mirjane Žurić, pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika,  primijenit će se zakonska regulativa, a djeca neće biti uskraćena za marendu u prvim mjesecima drugog polugodišta.  

„Jelovnike su na početku školske godine prihvatile škole svaka za sebe, dok će u postupku javne nabave biti sastavljeni novi jelovnici prema preporukama nutricionista, poštujući ograničenja u vidu proizvoda koje,  u ovom trenutku,  kako cjenovno - tako i logistički možemo osigurati. Naravno da bismo svi bili sretni da već sada našim osnovcima možemo osigurati zdravi i topli obrok u školi.  Vjerujemo da će se problemi zbog kojih takvo što sada nije moguće,  riješiti dodatnim zapošljavanjem potrebnih kadrova, kako je i najavljeno iz Ministarstva znanosti i obrazovanja,  te da će se nedostatak školskih kuhinja i blagovaonica rješavati kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti. Njime su, naime,  predviđena velika financijska sredstva za izgradnju i dogradnju škola. Krajnji cilj je jasan: u skladu sa smjernicama EU, to je cjelodnevna nastava i boravak u školi koji će,  jasno, uključivati i više obroka od kojih će jedan zasigurno biti kuhani“ – objašnjava pročelnica Žurić te dodaje da je za natječaj sve spremno.

U osnovnim školama Grada Šibenika, inače, provedena je anketa među roditeljima učenika koja je pokazala da se  91 posto učenika odlučilo primati besplatan obrok u školama. Od ukupno 3.300 učenika,  njih 3.000 primat će besplatnu marendu, a učenicima u produženom boravku umanjit će se cijena obroka za 10 kuna dnevno.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je, podsjetimo,  upute osnivačima osnovnih škola za provođenje odluke o kriterijima i načinu financiranja troškova prehrane za drugo polugodište 2022. /2023. školske godine u kojoj je predložilo tri modela provođenja besplatne prehrane za učenike.  

„Jedini model koji se za sada može provoditi je angažiranje vanjskog pružatelja usluga. Radi se o suhim obrocima u koje spadaju sendviči, peciva, kiflice, savijače i slični proizvodi.   Za podjelu mliječnih obroka ili kuhane hrane, u školama nema primjerenih uvjeta,  a i prijevoz od matičnih do područnih škola zahtijevat će dodatnu organizaciju i dodatne troškove“ – napominje Mirjana Žurić. Ističe pri tom kako je još polovinom prosinca prošle godine u gradskoj upravi održan sastanak sa ravnateljima šibenskih osnovnih škola radi analize postojećeg stanja školskih kuhinja i blagovaonica, opreme i prostornih mogućnosti u vezi s besplatnim obrocima za sve učenike i pronalaska optimalnog rješenja.

„Radi se o devet osnovnih škola i 10 područnih škola. Kada se analiziraju njihovi prostorni uvjeti, valja kazati da je većina škola građena  tijekom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Imaju eventualno čajne kuhinje, što nas ne čudi jer je način života u vrijeme njihove gradnje bio sasvim drugačiji od današnjeg.  Suvremene standarde vezane uz pripremu toplih, odnosno kuhanih obroka u školskoj kuhinji  zadovoljava tek  OŠ Materize koja je i „najmlađa“ šibenska osnovna škola. Neke škole  nemaju svoje kuhinje, a ukoliko ih imaju, nedovoljno su opremljene za pripremu hrane za sve učenike. Osim toga, što nije manje važno, za pripremu obroka nedostaje kuharica i pomoćnog osoblja, nema prostora za blagovaonice, u škole nije uveden HACCP sustav,  pa se hrana niti ne može pripremati. Uz sve to,  ukupna sredstva za primjenu odluke resornog Ministarstva premašuju iznosom okvire jednostavnih nabava te se trebaju provoditi javne nabave. Govorimo o postojećem stanju koje nije moguće riješiti u  kratkom roku“- zaključuje Mirjana Žurić.

  Objavljeno: 09.01.2023, 13:28h