Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Kuća umjetnosti Arsen

Kuća umjetnosti Arsen

 

  OPIS PROJEKTA

Dvorana nekadašnjeg kina Odeon pretvorena je u Kuću umjetnosti Arsen. 

Točno 62 godine nakon projekcije kojom je otvoreno Kino 20. aprila i 22 godine od posljednjeg prikazivanja u Kinu Odeon, obnova objekta kojeg je 50-ih godina 20. stoprojektirao veliki Zlatko Neumann, a koji je obnovljen prema projektu Arx Studija, službeno je završena u srijedu 12. svibnja 2021. godine, ishodovanjem uporabne dozvole.

Dvoranu pamte brojne generacije Šibenčana, a obnovom joj je udahnut novi život pod imenom Arsena Dedića, šibenskog umjetničkog genija. Završetkom preuređenja dvorane bivšeg kina Odeon u središtu Šibenika i njegovom preobrazbom u novi gradski javni prostor namijenjen održavanju glazbeno-scenskih događanja, kino projekcija, kazališnih predstava, izložbi i konferencija diže se zasun nove pozornice – Arsenove kuće umjetnosti. Javna ustanova koja će upravljati prostorom, Tvrđava kulture Šibenik, predložila je naziv kojim se odaje počast jednom od najvećih umjetnika novije hrvatske povijesti: akademskom glazbeniku, individualcu i intelektualcu, skladatelju, kantautoru, slikaru, aranžeru, prevoditelju, tihom obrtniku i pjesniku opće prakse, šibenskom glazbaru i umjetničkom geniju - Arsenu Dediću.

Prijedlog je aklamacijom prihvaćen ne samo od strane vlasnika dvorane - Grada Šibenika koji je zajedno s Ministarstvom kulture RH financirao obnovu dvorane, već i od strane svih gradskih institucija u kulturi, Kulturnoga vijeća Grada, kao i predstavnika dviju najstarijih šibenskih kulturnih institucija – pjevačkoga društva Kolo i njegove - Šibenske narodne glazbe. 

Prostor je u obnovi podijeljen na dvije cjeline: ulazno predvorje s ugostiteljskim objektom (caffé bar) i garderobom, te prostor dvorane; dok je gornja etaža namijenjena izvođačima i tehnici te lako dostupna za sve njihove potrebe zahvaljujući liftu. Dvorana je opremljena prema visokim produkcijskim standardima – rasvjetnom i audio opremom, a posebno valja naglasiti modularni pod, koji omogućuje brzu i jednostavnu transformaciju prostora, po čemu je ova dvorana jedinstvena u Hrvatskoj.

Kuća umjetnosti Arsen svečano je otvorena u lipnju 2021. godine, a nakon godinu dana postojanja na Danima hrvatskog turizma proglašena je kulturnom atrakcijom godine.

Obnova dvorane, započeta 2013. godine, financirana je sredstvima Grada Šibenika i Ministarstva kulture i medija te u posljednjoj fazi uređenja i sredstvima Tvrđave kulture Šibenik u ukupnom iznosu od gotovo 16 milijuna kuna.