Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Spomen-soba Domovinskog rata Šibenik

Spomen-soba Domovinskog rata Šibenik

 

  OPIS PROJEKTA

Idejno rješenje izradili su projektanti Antonio Šunjerga i Franka Baranović. 

Projekt likovnog postava i opremanja interijera realizira se u objektu – prizemlju zgrade na Baldekinu u Šibeniku. U prostor dijela prizemlja zgrade koji je podijeljen u dvije zasebne jedinice se smješta spomen-soba palim braniteljima te drugi dio koji je namijenjen uredskim prostorijama udruge branitelja Domovinskog rata - Ministarstvo Hrvatskih branitelja Republike Hrvatske (te nije obuhvaćen ovim izvedbenim projektom).

Projekt samog postava izvodi se uzimajući u obzir važnost, čast i žrtvu palih branitelj  te omogućavanje svim posjetiteljima i članovima obitelji iskaz poštivanja našim herojima. U Spomen-sobi putem nove tehnologije pokušat će se dostojno prikazati i iskazati čast palih branitelja, a u „drugom“ dijelu omogućiti nesmetan rad udruga sa svim potrebnim elementima. Osnovno što je autorski tim želio osvijestiti radeći na ovom postavu prije svega su domoljublje i zahvalnost svima onima koji su doprinijeli da živimo u našoj slobodnoj Domovini Hrvatskoj. Zbog toga je autorski tim inzistirao na inventivnosti, uvođenjem produkt - dizajnerskih rješenja koja su rađena samo za prigodu implementacije u ovaj centar, zatim korištenje dostupnih sustava koji omogućavaju još tješnju interakciju posjetitelja i postava, te na koncu, atraktivnih grafičkih i vizualnih efekata koji bi naglasili važnost ovog prostora.

U dogovoru s udrugama branitelja i udovica domovinskog rata, odlučeno je da prvi prostor bude isključivo posvećen palim braniteljima i da bude „spomen-soba“ gdje će se stvoriti ambijent-prostor koji sa svojim oblikovanjem budi emociju zahvalnosti, ponosa i tuge za našim poginulima. Prostor pročišćen od svega suvišnog s naglaskom na dane živote za Lijepu Našu. Eksterijer - zgrada u kojoj se nalazi prostor buduće spomen sobe u svojoj arhitekturi ima nosive stupove koji su u obliku slova „V“. Projektanti su odlučili iskoristiti postojeću „sretnu“ okolnost i iskoristiti ih kao dio postava tj. snažnog prvog dojma kod prilaska spomen-sobi. Stupovi koji će prethodno biti sanirani i obojeni, bit će osvijetljeni s unutrašnje strane, naglašavajući „V“ kao znak pobjede. Osvjetljenje će biti crveno, simbolizirajući tako godine patnje,rata i krvi, dok će zadnji stup pred ulazom biti obojen bijelim svijetlom simbolizirajući pobjedu. Ulazna vrata koja su sastavni dio antracit aluminijske stijene s tamnim staklima bila bi obložena čeličnim „iskrivljenim“ limom... simbolizirajući izdržljivost i usprkos svim udarcima nesalomljivost. Na desnom zidu od Al stijene je u čeličnom limu perforiran naziv „Spomen-soba Domovinskog rata“ koji je osvijetljen iz reflektora koji su pričvršćeni na „V“ stupove.

Unoseći u prostor postava elemente tame i svijetla željelo se prvenstveno stvoriti dojam kontemplacije. Na sredinu prostora postvit će se fotografije branitelja na prozirnim totemima okrenutih licima jedan prema drugom ,kako bi naglasili zajedništvo i usmjerenost ka istom cilju, vođenih ljubavlju prema Domovini. Apstraktni hrvatski grb bit će postavljen u središte stropa, koji su na tom dijelu otvorili...podsjećajući tako na težak put koji se do njega dolazi, a ujedno ga stavljajući kao svod iznad nas. Instalacija križeva koji su na njega pričvršćeni postavljeni su u prostor između totema poginulih branitelja i samog grba-neba, te tvore oblik kaplje, koja simbolizira prolivenu krv i suzu, a sam oblik križa koji je transparentan simbolizira čistu dušu poginulih. Kronologija događaja prikazana je na zidu koji je izveden u dva sloja, te slijedi zidove u smjeru kazaljke sata. Zid koji dijeli ulazni i glavni prostor prekriven je grafikom, te je u sklopu njega postavljen interaktivni monitor na kojem je aplikacija na kojoj posjetitelj može kronološki pratiti okupirana i oslobođena područja šibensko-kninske županije, te prikaz hrvatskih postrojbi. Gornji, prednji dio izveden je od gipskartonske nepravilne obloge koja se nastavlja na sjeverni zid, ali je na tom dijelu lišen grafike, te je bojan kao i pretprostor. Ispod gipsa tj.na liniji spoja gornjeg i donjeg sloja je postavljena LED dioda kako bi obasjavala imena poginulih branitelja, koja su kronološki poredana na donjem dijelu i izvedena od metala. Dvoslojnost zida se nastavlja i na zidu nasuprot ulaza, te su također ispisana imena poginulih branitelja. Na istom zidu nalazi se monitor s aplikacijom na kojem se izlistavaju imena umrlih branitelja nakon 30. lipnja 1996. godine, datuma koji se smatra službenim završetkom Domovinskog rata te je moguće putem moderatora dodavati imena na popis. Čitavim prostorom proteže se jednoobrazni pod izveden tako da podsjeća na beton tj. da se dobije dojam neutralnosti, koja ničim ne odvlači pažnju sa postava.

Na južnom dijelu na posebnom kubusu nalazi se knjiga dojmova.

Na prelazu između centralne prostorije i projekcijsko izložbenog dijela, postavljen je interaktivni monitor - foto album na kojem posjetitelj sam pregledava fotografije s ratišta i nakon rata te se daje mogućnost braniteljima da nadopunjuju stalno fotografije s bojišta i proslave pobjede. Prostor u kojem je naglasak na izložbeni dio vizualno i kromatski je u skladu s prva dva prostora, ali na zidu nasuprot ulaza postavlja se grafika koja nosi atmosferu pobjede i ponosa, te zahvalnosti palim braniteljima na danom životu. Dio izložbenog postava čine stjegovi braniteljskih postrojbi poredani na čeonom zidu, dok se na lijevom zidu (bojanom u bijelo) putem ovješenog stropnog projektora projicira film sa ratnim zbivanjima. Na sredini prostorije bit će postavljena klupa, kako bi se moglo pogledati sadržaje, ali i zastati u tišini.

  PREGLED DOKUMENATA