Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Osnivanje Hrvatskog centra koralja Zlarin

Osnivanje Hrvatskog centra koralja Zlarin

 

  OPIS PROJEKTA

U Hrvatskom centru koralja Zlarin na inovativan i zanimljiv način ispričana je priča o stoljetnoj tradiciji koraljarstva na otoku šibenskog arhipelaga.

Hrvatski centar koralja svečano je otvoren 1. lipnja 2023. godine, a objektom upravlja Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik.

Projekt uspostave Hrvatskog centra koralja Zlarin vrijedan je 3,2 milijuna eura, nositelj projekta je Grad Šibenik, dok su partneri na provedbi bili Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Šibensko-kninske županije - Priroda, Turistička zajednica Zlarin i Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020".

Na otoku Zlarinu sredinom svibnja 2020. godine održan je 1. koordinacijski sastanak projekta Hrvatski centar koralja Zlarin, na kojem su prisustvovali predstavnici Grada Šibenika, izvođača radova MP Beton d.o.o., projektantskog nadzora Arhitektonski biro Prostor d.o.o., stručnog nadzora Građevinski projekt d.o.o., te predstavnici  mjesnog odbora Zlarin i TZ Zlarin. Koordinacijski sastanak  je označio službeni početak radova na uređenju kuća Kažerma i Šare u okviru Hrvatskog centra koralja Zlarin.

Ugovor o radovima na uređenju kuća Šare i Kažerma s pristupnim putem, sklopljen je sa tvrtkom MP Beton d.o.o. iz Splita, a  ukupna vrijednost ugovorenih građevinskih radova iznosi 13.638.782,00 kn bez PDV-a.

U sklopu građevinskih radova obnovljene su četiri etaže kuće Kažerma ukupne neto površine 452,98 m2, tri etaže kuće Šare, ukupne neto površine 204,52 m2, kao i dvorište između navedenih kuća veličine 87,50  m2, a koje nakon provedene obnove služe kao prezentacijsko-edukativni centar. Također je u sklopu građevinskih radova rekonstruiran i pristupni put koji vodi od obale do kuća Šare i Kažerma.