Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Regionalni znanstveni centar - RaSTEM

Regionalni znanstveni centar - RaSTEM

 

  OPIS PROJEKTA

Izgrađen je STEM park Faust Vrančić, STEM vrt Robert Visiani te su uređene unutarnja i vanjska STEM učionica.  

U sklopu projekta „Regionalni znanstveni centar - RaSTEM Šibenik“ ukupno 350 učenika iz sedam osnovnih škola na području Šibenika, Skradina i Murtera radilo je na posebno osmišljenim projektima vezanima uz robotiku, klimatske promjene i poduzetništvo. Partneri u projektu su bili Hrvatski robotički savez, Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba te Oslo Metropolitan University.  

Cilj projekta bio je uspostavljanje sinergije razvoja formalnog i neformalnog obrazovanja u svrhu razvoja programa za STEM područje, podijeljenog na dva dijela; jednog za učenike, drugog za učitelje.

U sklopu projekta održana je i serija od tri hackathona i to iz poduzetništva, robotike i klimatskih promjena. Kroz igru, zabavu i rad u timovima birani su i najuspješniji projekti. Programiranje robota je okupilo timove iz sedam osnovnih škola, a na hackathonu o klimatskim promjenama najtalentiraniji učenici su radili na idejama koje bi trebale smanjiti utjecaj čovjeka na globalno zatopljenje. Djeca su svoje vještine razvijala i u ljetnom STEM kampu RaSTEM na kojemu su učili kako upravljati novcem, zajednički razvijati poduzetničke ideje, a imali su prilike i upoznati regionalnog influencera i s njim razgovarati o poslovnom uspjehu kojeg je postigao na društvenim mrežama.

Osim navedenog izgrađen je STEM park Faust Vrančić, STEM vrt Robert Visiani te su uređene unutarnja i vanjska STEM učionica.  

U projekt je bilo uključeno pet osnovnih škola kojima je osnivač Grad Šibenik, a to su OŠ Juraj Dalmatinac, OŠ Juraj Šižgorić, OŠ Meterize, OŠ Vrpolje i OŠ Brodarica. Uključene su i OŠ Murterski škoji iz Murtera i OŠ Skradin iz Skradina.

Projekt vrijedan 2.042.449,12 eura proveo je Grad Šibenik, a financiran je u potpunosti iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. - 2021.

Projekt je trajao od srpnja 2022. do travnja 2024. godine.