Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Turistička valorizacija tvrđave Barone

Turistička valorizacija tvrđave Barone

 

  OPIS PROJEKTA

Idejno rješenje uređenja tvrđave Barone, koja je svečano otvorena 29.  siječnja 2016.g.,  uključuje restauraciju, revitalizaciju i održivo korištenje ovog spomenika kulturne baštine.

Procijenjena vrijednost projekta iznosi 1.385.645,00 €, od kojih je EU projekt sufinancirala s milijun EURa, što je ujedno i najveći iznos koji se na natječaju mogao odobriti, dok je preostali dio sredstava osigurao Grad Šibenik. Na tvrđavi Barone se nalazi visokotehnološki muzej koji koristi augmented reality tehnologiju (u slobodnom prijevodu - tehnologiju „proširene stvarnosti“) za prezentaciju „postava“. Tako posjetitelji putem smart-phonea, tableta, AR naočala, mogu promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti. Posebna atrakcija je pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću. Tvrđava je obnovljena, bedemi su sanirani i nadograđeni kako bi se što više približili izvornom obliku te kako bi se spriječilo dalje propadanje. Na mjestu ruševnog objekta izgrađen je novi koji je podijeljen na gastro – kulturni dio, suvenirnicu, lounge zonu i sanitarni čvor. Objekt je  ostakljen kako bi zadržao funkciju vidikovca. Uz sami objekt, iskorišten je prirodni pad terena i sagrađen amfiteatar za manje manifestacije i predavanja kapaciteta do 100 posjetitelja. U zapadnom kutu tvrđave uređeno je i dječje igralište.

Procijenjena vrijednost projekta iznosi 1.385.645,00 €, od kojih  EU projekt sufinancira s milijun EURa, što je ujedno i najveći iznos koji se mogao odobriti, dok će preostali dio sredstava osigurati Grad Šibenik- potvrdila je to u veljači ove godine evaluacijska komisija Središnje agencije za financiranje i ugovaranje.

Prema idejnom projektu na tvrđavi Barone će se nalaziti visokotehnološki muzej koji koristi augmented reality tehnologiju (u slobodnom prijevodu - tehnologiju „proširene stvarnosti“) za prezentaciju „postava“. Tako posjetitelji putem smart-phonea, tableta (ili u budućnosti AR naočala) mogu promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti. Posebna atrakcija bit će pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću.

Tvrđava će se obnoviti, bedemi sanirati i nadograditi kako bi se što više približili izvornom obliku te kako bi se spriječilo dalje propadanje. Postojeći objekt će se ukloniti i izgradit će se novi koji će biti podijeljen na gastro – kulturni dio, suvenirnicu, lounge zonu i sanitarni čvor. Objekt će biti ostakljen kako bi zadržao funkciju vidikovca.

Uz sami objekt, iskoristit će se prirodni pad terena i napraviti amfiteatar za manje manifestacije i predavanja kapaciteta do 100 posjetitelja. U zapadnom kutu tvrđave urediti će se i dječje igralište.

Površina: 3 800 m²


Vrijednost investicije: 1.385.645,00 €