Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

iNavis - Pomorski inovacijski centar

iNavis - Pomorski inovacijski centar

 

 

 

Projekt uspostave pomorskog inovacijskog centra 

 

1.Što je to projekt iNavis?

 

iNavis je zajednički norveško – hrvatski projekt  uspostave Pomorskog inovacijskog centra u Šibeniku. Cilj uspostave centra je okupljanje i povezivanje hrvatskih i norveških tvrtki i institucija iz pomorskog sektora. 

 

Na jednom mjestu, bit će okupljene tvrtke s područja brodogradnje, transporta, energetike, pogonskih strojeva, ICT tehnologija u pomorstvu, inovacija, istraživanja mora i podmorja te drugih djelatnosti vezanih za more. Navedenim subjektima centar će  pružati savjetodavnu, institucionalnu i financijsku podršku, te aktivno sudjelovati u pokretanju i realizaciji zajedničkih projekata. 

 

2.Tko su sudionici u projektu?

 

Norveška vlada, preko svog veleposlanstva i Grad Šibenik. 

 

U ime Vlade Kraljevine Norveške, poslove realizacije projekta vodit će SIVA - norveška korporacija za industrijski razvoj i SINTEF - Zaklada za tehnološko i industrijsko istraživanje. 

 

Za realizaciju aktivnosti s hrvatske strane zadužen je Grad Šibenik kao partner na projektu. 

 

3.Koje su reference sudionika u projektu?

 

SINTEF je najveća institucija za istraživanje i razvoj u Skandinaviji. Svake godine kroz različite projekte širom svijeta podupire razvoj više od 2.000 tvrtki. SINTEF čini sedam odijela specijaliziranih za razvojne projekte u različitim granama (gradnja, zdravstvo, ICT tehnologija, energetika i nafta, tehnologija i društvo, materijali i kemija, te pomorski sektor). Broji oko 2.000 zaposlenih u Norveškoj, cijeloj skandinaviji, Makedoniji, Bosni, Brazilu, SAD-u i diljem svijeta. 

 

SIVA je državna tvrtka koja ima za cilj stvaranje i razvoj jakih regionalnih i lokalnih industrijskih klastera kroz izgradnju infrastrukture, investiranje, mreže znanja te inovacijske centre. Glavni cilj je poboljšavanje nacionalne infrastrukture za inovacije. SIVA upravlja sa najvećim Europskim sustavom za promociju poslovnih inovacija. 

 

Sustav uključuje istraživačke i znanstvene parkove, poslovne parkove, poduzetničke inkubatore, centre izvrsnosti, investicijske tvrtke i  tvrtke rizičnog kapitala. U 80 inovacijskih centara Siva je uložila više od 37 mil Eur i uz ostale partnere ukupno 98 mil Eur.

 

4.Kakva je korist za grad Šibenik? Kratkoročno i dugoročno.

 

Kratkoročno grad Šibenik dobiva novi poticaj gospodarstvu kroz uspostavu suradnje sa Norveškim tvrtkama, također će se otvoriti nova atraktivna radna mjesta. Dugoročno gledano Grad dobiva centar koji će svojom aktivnošću i aktivnošću tvrtki unutar njega imati snažan pozitivan utjecaj na gospodarstvo grada i regije, te također utjecati na veći priliv mladih i školovanih profesionalaca za rad u atraktivnim tvrtkama u i izvan centra. Grad će isto tako sigurno „profitirati“ na osnovi pozitivnog imidža koji će ovakav jedan centar stvoriti o sredini u kojoj se nalazi.   

 

5.Koje su tvrtke i institucije iskazale interes za djelovanje u iNavis centru?

 

Rolls Royce marine, Ulstein group, Odim, Brodarski institut, Institut Ruđer Bošković, Klaster male brodogradnje, Nautical Center Prgin, Riva d.o.o., Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i dr. 

 

6.Koje su pogodnosti za buduće stanare centra?

 

Većina aktivnosti centra biti će usmjerena na olakšavanje pristupa tvrtkama do novih poslovnih prilika i omogućavanje što boljih uvjeta poslovanja, koji su u rasponu od adekvatne fizičke infrastrukture do osiguravanja niza drugih usluga. 

   

 

7.Koliko novih radnih mjesta će centar otvoriti i kojom dinamikom?

 

Očekuje se otvaranje 80 – 100 novih radnih mjesta za visoko obrazovane mlade ljude i pokretanje 10-ak novih perspektivnih tvrtki. Daljnjim razvojem broj zaposlenih u samom centru ali i u tvrtkama proizašlim iz centra popet povećati će se na 300. 

 

8.Koji profil ljudi će se zapošljavati u centru? Kakva radna mjesta?

 

Što se zapošljavanja tiče uglavnom će se raditi o mladim visoko obrazovanim profesionalcima raznih struka, ambicioznim i željnim dokazivanja na izazovnom globalnom tržištu.

 

9.Hoće li sam iNavis centar provoditi kakve projekte ili će biti samo „stanodavac“ tvrtkama u centru?

 

iNavis će u suradnji s CroNoMar-om igrati aktivnu ulogu u pronalaženju i poticanju novih poslovnih aktivnosti i projekata. 

 

10.Na koji način mislite privući tvrtke da otvore svoje ured u centru?

 

Glavni razlozi zbog kojih će tvrtke željeti surađivat s iNavis centrom su poslovne prilike, brojne usluge, uvjeti poslovanja, te okruženje koje će se stvoriti.

 

 

11.Kakav profil tvrtki će se nalaziti u centru? Čime će se oni baviti?

 

Tvrtke i institucije koje će se nalaziti u iNavis centru ili s njim surađivati uglavnom će biti bazirane na znanju, visokim tehnologijama, inovacijama i okrenute prema svjetskom tržištu.

 

12.Kada možemo očekivati početak rada centra?

 

Očekuje se da bi zgrada centra bila obnovljena u prvoj polovici 2012. godine ali aktivnosti samog centra su već počele i nastavit će se tijekom cijelog projekta. Neke odveć ostvarenih suradnji:

 

AD Boats u Solinu, Hrvatska, je sklopio Ugovor za izgradnju  70 brodova tijekom 2011, 75 tijekom 2012 i 100 brodica po godini nakon toga za norvešku tvrtku HANSVIK BAT AS. 

 

Klijent je neko vrijeme pregovarao sa različitim europskim brodograditeljima i na kraju odabrao AD Boats kao partnera. AD Boats je odabran zbog svoje konkurentnosti, kvalitete proizvoda,  osposobljenost i kapaciteta (competence and capacity). Do sada, brod modela Hansvik 630 Comfortspeed proizvodio se  isključivo u Norveškoj za Hansvik Bat za Skandinavsko tržište. Sada će također i stručnost hrvatskih proizvođača plovila biti integrirana u ovaj model. 

 

Prvi brodovi će biti isporučena u početkom travnja, a do kraja srpnja očekuje se još 50. Hansvik 630 Comfortspeed je 6,3 m dug brod s vanbrodskim motorom. Predmetni model je u 2010 odabran kao brod godine na sajmu nautike u Oslu. Karakteristika ovih brodova jest izrazito visoka kvalitete i vrlo dobro ponašanje u moru.

 

NCP iz Šibenika i  Nordic Aquaboats  iz Norveške potpisali su još dva ugovora novogradnje    katamarana veličine 13,5 m  za Norvešku Industriju marikulture. 

 

Krajem 2010. NCP je isporučio dva aluminijska katamarana za norvešku industriju marikulture. Ovi brodovi su sada u svakodnevnom poslovanju na obali sjeverne Norveške. 

U siječnju 2011 još dvije novogradnje potpisani su isti tip brodova/koncept. Novi brodovi će imati isti oblik trupa i sličnu opremu kao i prva dva katamarana. Novo ugovoreni brodovi će biti isporučeni u lipnju / srpanju 2011 prije ljetnog odmora. 

 

 

13.Kakva je uloga tvrtke CroNoMar d.o.o. u projektu?

 

CroNoMar d.o.o. je tvrtka osnovana od strane norveških partnera na projektu za realizaciju svojih obaveza iz projekta. Tvrtka ima sjedište u Šibeniku i trenutno posluje u poduzetničkom inkubatoru.

 

14.Koji su slijedeći koraci u implementaciji projekta?

 

Nastavak obnove zgrade centra, pokretanje inicijativa za povezivanje norveških i hrvatskih tvrtki i institucija. Povezivanje tvrtki i institucija iz Centra sa znanstvenim institucijama i osnivanje tehnološkog parka.

 

15.Osnovni podatci o centru

 

Centar će se nalaziti u Mandalini u blizini Remontnog brodogradilišta i Poduzetničkog inkubatora, bivša vojarna „Bribirskih Knezova“.

 

Budući centar će se prostirati se na 8458 m2, od toga sama zgrada će se prostirati na 3.200m2 i biti će podjeljena na dvije etaže sa ukupno 139 ureda, nekoliko predavaonica i konferencijskom salom. Također je predviđeno da se u zgradi nalazi i drugi sadržaji neophodni za svakdnevno funkcioniranje kao što su: Arhiva, prostorije za IT opremu, kopirnica, caffe bar, i sl.

 

16.Što ulaže svaki pojedini partner u projektu?

 

Grad Šibenik je osigurao lokaciju, pripremio svu potrebnu dokumentaciju vezanu za donošenje i prilagodbu prostornih planova te samu rekonstrukciju, također je izradio potrebne dokumente u cilju dobivanja poticajnih  sredstava iz različitih fondova, Vlade RH i predpristupnih fondova EU. Također grad Šibenik ulaže i približno 5.000.000  kn u obnovu zgrade centra.  

 

Norveško ministarstvo vanjskih poslova osiguralo je 21.859.000 NOK za realizaciju projekta, te know – how kroz ovlaštene institucije i tvrtke u projektu. 

 

a.Koliko je velik prostor budućeg centra?

 

Predviđeno je da centar bude otvoren za prve tvrtke krajem 2011. Tom prigodom bi trebalo biti stavljeno u funkciju prvih 500 m2 centra. Nakon toga kreće se u drugu fazu uređenja za dodatnih 500 m2. Posljednja faza obuhvaća obnovu i stavljanje u funkciju preostalog dijela centra na više od 1000 m2 tako de će se centar u konačnici prostirati na približno 3000 m2. 

 

 

17.Dodjela nekretnine

 

Povjerenstvo za imovinu Vlade Republike Hrvatske donijelo Odluku kojom se Gradu Šibeniku dodjeljuje na korištenje nekretnina za iNavis centar. Nekretnina se Odlukom dodjeljuje na korištenje bez naknade na rok od 20 godina.  Odlukom je također utvrđeno kako se Grad Šibenik odriče prava potraživanja na ime eventualno uloženih sredstava, te kako je za svaki građevinski zahvat na predmetnoj nekretnini dužan pribaviti suglasnost Republike Hrvatske. Temeljem navedene Odluke bit će potpisan i Ugovor  o korištenju nekretnine između Vlade Republike Hrvatske i Grada Šibenika, a kojim će biti i predviđeni raskidni uvjeti u slučaju promjene namjene nekretnine, te davanja nekretnine trećem bez ovlaštenja Republike Hrvatske.

 

Kratki vremenski okvir

2006. Preporuka za uspostavu centra u Šibeniku Norveškog ministarstva vanjskih poslova

 

2007. Osmišljavanje projekta i uspostava partnerstava

 

2008. Potpisan memorandum o razumijevanju

 

 

2009. Osnovan CroNoMar

 - Formirano Hrvatsko/Norveško partnerstvo

 

2010.

 - Nekoliko suradnji na projektima je započeto

 

2011

 - Posjet norveškog Kralja i Kraljice i obnova vanjskog dijela centra

 - Započela obnova unutrašnjeg  dijela

 

2012.

 - Završena prva faza obnove centra

 - Nekoliko start-up kompanija je formirano

 - 100 ljudi radi u iNavis centru u tvrtkama i na razvojnim projektima

 - Centar privlači međunarodnu pažnju

 

2013.

 - Obnova cijele zgrade završena

 - 200-300 zaposlenih u iNavis centru i u proizašlim spin-off tvrtkama

 - Hrvatska i Norveška suradnja u sektoru je intenzivna i jača

 

 

 

 

 

  Objavljeno: 13.10.2011, 12:56h