Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Izgradnja novog Vatrogasnog doma / Centra za borbu protiv elementarnih nepogoda i klimatskih promjena

Izgradnja novog Vatrogasnog doma / Centra za borbu protiv elementarnih nepogoda i klimatskih promjena

 

  OPIS PROJEKTA

Izgradnja novog Vatrogasnog doma Grada Šibenika planira se na čestici površine 17.297 m2, koja se nalazi u zoni bivše vojarne Bribirskih knezova.

Javna vatrogasna postrojba grada Šibenika broji 60 vatrogasaca uz što se predviđa povećanje tog broja. U radnoj smjeni je prisutno uglavnom 15 vatrogasaca, a svi potrebni prostori dimenzionirani su za zadovoljavanje potrebe minimalno 50 posto postrojbe. Zgrada ima građevinsku bruto površinu 3.855,24 m2, a na građevnoj parceli zauzima površinu 2.285,90 m2. Dužina zgrade je 94,77 m, širina joj je 37,73 m i visina tornja 16 m.

Zgrada se sastoji od podruma, prizemlja i 1. kata, dok vatrogasni toranj ima četiri kata u svrhu izvođenja vatrogasnih vježbi. U prizemlje su smješteni garaža, spremišta rezervne i zaštitne opreme, servisi dišnih i vatrogasnih aparata sa spremištem, skladište za pjenila i retardante, autoradionica, autopraonica, hodnik, dnevni boravak, kuhinja, fitnes, apartmani i spremište čistačice. Na 1. katu su dvorana, učionica, hodnici, spavaonice, garderoba, sanitarni čvorovi, tuševi, arhiv, uredi, operativna soba, prostor za odmor, PVS dvorana, sanitarni čvorovi, prostor čistačice i balkon.

U svaku garažu može se smjestiti dva vozila po dužini, koja mogu djelovati istovremeno i pojedinačno bez ograničenja, jer je pristup u garaže omogućen s obje strane. Prostorija sa zaštitnom opremom projektirana je neposredno uz garaže. U toj prostoriji su dva stupa za spuštanje vatrogasaca iz spavaonica na katu i dezinfekciona barijera te sanitarije za muškarce I žene. Dnevni boravak sa priručnom kuhinjom smješten je u neposrednu blizinu prostorije sa zaštitnom opremom, čime je omogućen brz pristup vatrogasaca zaštitnoj opremi. Na taj način omogućena je maksimalna učinkovitost vatrogasne postrojbe u najkraćem mogućem vremenu.

Osnovni sadržaji smješteni na katu su spavaonice vatrogasaca u smjeni i operativni centar. Spavaonice su projektirane na način da se omogući najbrži mogući pristup stupovima za spuštanje i dimenzionirane su za četiri do šest kreveta. Ukupan broj kreveta je 21 u sobama za muškarce I 4 u ženskoj sobi, zapovjednik smjene ima vlastiti ured sa krevetom. U blizini spavaonica nalazi se garderoba sa sanitarnim čvorom i tuševima. Garderoba je projektirana za 86 vatrogasnih garderobnih ormarića. Prostor za vježbu i obuku vatrogasaca u zatvorenom smješten je u prizemlju građevine.

Toranj za vježbu i obuku vatrogasaca na otvorenom smješten je u dijelu građevine u kojem vježba vatrogasaca ne ometa ostale djelatnike.