Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Izgradnja novog Vatrogasnog doma / Centra za borbu protiv elementarnih nepogoda i klimatskih promjena

Izgradnja novog Vatrogasnog doma / Centra za borbu protiv elementarnih nepogoda i klimatskih promjena

 

  OPIS PROJEKTA

Izgradnja novog Vatrogasnog doma Grada Šibenika planira se na čestici površine 17.297 m2, koja se nalazi u zoni bivše vojarne Bribirskih knezova.

Javna vatrogasna postrojba grada Šibenika broji 60 vatrogasaca uz što se predviđa povećanje tog broja. U radnoj smjeni je prisutno uglavnom petnaest vatrogasaca, a svi potrebni prostori dimenzionirani su da zadovoljavaju potrebe minimalno 50 posto postrojbe. Zgrada ima građevinsku bruto površinu 3.855,24 m2, a na građevnoj parceli zauzima površinu 2.285,90 m2. Dužina zgrade je 94,77 m, širina joj je 37,73 m i visina tornja 16 m.

Zgrada se sastoji od podruma, prizemlja i 1. kata, dok vatrogasni toranj ima četiri kata u svrhu izvođenja vatrogasnih vježbi. U prizemlje su smješteni garaža, spremišta rezervne i zaštitne opreme, servisi dišnih i vatrogasnih aparata sa spremištem, skladište za pjenila i retardante, autoradionica, autopraonica, hodnik, dnevni boravak, kuhinja, fitnes, apartmani i spremište čistačice. Na 1. katu su dvorana, učionica, hodnici, spavaonice, garderoba, sanitarni čvorovi, tuševi, arhiv, uredi, operativna soba, prostor za odmor, PVS dvorana, sanitarni čvorovi, prostor čistačice i balkon.

U svaku garažu može se smjestiti dva vozila po dužini, koja mogu djelovati istovremeno i pojedinačno bez ograničenja, jer je pristup u garaže omogućen s obje strane. Prostorija sa zaštitnom opremom projektirana je neposredno uz garaže. U toj prostoriji su dva stupa za spuštanje vatrogasaca iz spavaonica na katu i dezinfekciona barijera te sanitarije za muškarce I žene. Dnevni boravak sa priručnom kuhinjom smješten je u neposrednu blizinu prostorije sa zaštitnom opremom, čime je omogućen brz pristup vatrogasaca zaštitnoj opremi. Na taj način omogućena je maksimalna učinkovitost vatrogasne postrojbe u najkraćem mogućem vremenu.

Osnovni sadržaji smješteni na katu su spavaonice vatrogasaca u smjeni i operativni centar. Spavaonice su projektirane na način da se omogući najbrži mogući pristup stupovima za spuštanje i dimenzionirane su za četiri do šest kreveta. Ukupan broj kreveta je 21 u sobama za muškarce I 4 u ženskoj sobi, zapovjednik smjene ima vlastiti ured sa krevetom. U blizini spavaonica nalazi se garderoba sa sanitarnim čvorom i tuševima. Garderoba je projektirana za 86 vatrogasnih garderobnih ormarića. Prostor za vježbu i obuku vatrogasaca u zatvorenom smješten je u prizemlju građevine.

Toranj za vježbu i obuku vatrogasaca na otvorenom smješten je u dijelu građevine u kojem vježba vatrogasaca ne ometa ostale djelatnike.