Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Tko još nije očistio čizmice?

Tko još nije očistio čizmice?

 

 

Sutra , 06. prosinca, slavi se blagdan Svetog Nikole. O Svetom Nikoli kao povijesnoj ličnosti nema puno sačuvanih podataka. Ne zna se točna godina njegova rođenja, pa se kao datum rođenja navodi da je rođen oko 255. godine u mjestu Patari u Maloj Aziji. U tom gradu je obavljao i biskupsku dužnost, ali je u dobi od 58 godina preminuo u gradu Myri. Postoje legende o tome da je već kao dijete činio dobra djela, a kako je potjecao iz imućne obitelji svojim vlastitim bogatstvom pomagao je siromašne i bolesne. Današnje vjerovanje o Svetom Nikoli kao zaštitniku i darivatelju stvoreno je na temelju mnogih legendi. Jedna od najpoznatijih potječe iz njegove rodne Patare. U njoj je za Nikolina života živio propali plemić koji nije imao novaca za udaju svojih triju kćeri, pa ih je odlučio prodati drugim mladićima. Nikola je čuo za tu priču te je noću pod prozor njegove kuće donosio zlatnike. Kad je došlo vrijeme udaje i najmlađe kćeri otac je odlučio saznati to mu to pomaže, pa je Nikolu čekao čitavu noć. On se je snašao i popeo na krov kuće, a zlatnike je ubacio kroz dimnjak. Na ognjištu su se sušile čarape, pa su zlatnici pali ravno u njih. Iz toga događaja razvila se je tradicija Djeda Mraza na dimnjaku i tradicija stavljanja poklona u čizmicu. Nakon toga se je tradicija raširila po cijeloj Europi i Sjevernoj Americi, ali sa različitim tumačenjima i nazivima. U Engleskoj je Saint Nicholas, u Njemačkoj Sinterklaas, a u poljskoj Mikula. Iz Nikoline tradicije razvila se je i tradicija i Djeda Božičnjaka, koji se javlja za Božić sa drukčijim imageom, ali sa istom porukom. Sv. Nikola je također smatran zaštitnikom pomoraca, ribara i putnika pa i danas na mnogim brodovima nalazimo oltar posvećen njemu. Kao takav on čuva tradiciju antičkih vodenih bogova.

Hrvatski običaj štovanja Sv. Nikole također seže u daleku prošlost. Na ulazu u uvalu Mrtinovik zavjetno je od hvarskog kamena sagrađena 1922. g. kapela posvećena Gospi od zdravlja i sv. Nikoli koju je sagradio brodolomac Ivan Modrić. Noć uoči Svetog Nikole pod kušin (jastuk) su se u nekim primorskim krajevima  kriomice stavljale tri jabuke.

Na kraju svega čini se da su upravo one tri djevojke "zakuhale" cijelu priču. Da ne bi završile u rukama ružnih krampusa pobrinuo se upravo Sv. Nikola.

  Objavljeno: 05.12.2011, 00:00h