Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Centar za mlade u ex. vojarni Bribirskih knezova

Centar za mlade u ex. vojarni  Bribirskih knezova

 

  OPIS PROJEKTA

Centar za mlade uklapa se u strateško opredjeljenje Grada Šibenika koji razvija prostor za visoko obrazovanje i mlade na istoku grada. 

Grad Šibenik uskoro će na EU fondove prijaviti projekt ‘’Centar za mlade’’ čija je gradnja predviđena u bivšoj vojarni Bribirskih knezova. Idejni projekt napravili su arhitekti Dario Crnogaća i Ana Selak, a obuhvaća prenamjenu prostora bivše vojarne gdje bi bio smješten društveno-sportski sadržaj koji bi obuhvaćao koncertnu dvoranu, sportsko–penjačku dvoranu, prostor za radionice i skate park.

Budući da je riječ o različitim sadržajima, ideja arhitekata bila je međusobno ih povezati kako bi se kroz njihovo ispreplitanje stvorio novi urbani prostor za svakodnevna događanja. U projektu je tako predviđeno formiranje zajedničkog trga u dva međusobno povezana objekta, koji jasno  razdvaja dva objekta - halu (koncertna dvorana) i nekadašnju kotlovnicu (sportsko-penjačka dvorana s radionicama).

Prema projektu koji su arhitekti osmislili u suradnji s Odjelom za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika, dva postojeća objekta bi se povezala nadstrešnicom koja naglašava njihova ulazna pročelja i ljeti stvara ugodnu klimu na trgu. S obzirom da se Veteranski centar nalazi s južne strane parcele, sav sadržaj koji bi mogao stvarati buku udaljava se od njega - velika dvorana unutar hale smjestila bi se u udaljeniji dio, orijentiran prema gradu, a skate park iza hale.

Hala je zamišljena kao prostor koji bi, osim na koncertima, okupljao mlade i kroz dodatni sadržaj koji pruža. Zbog toga je prostorno organizirana da može funkcionirati s različitim brojem korisnika i koristiti se svakodnevno. Sastoji se od velike i male dvorane, koje su razdvojene središnjom servisnom zonom. Tako mala dvorana služi kao predprostor velikoj dvorani u kojem se okupljaju ljudi prije i nakon koncerta, ali se može koristiti i u razdoblju kada nema koncerata, kao mjesto susreta za manje glazbeno-scenske nastupe, izložbe, glazbene i likovne radionice i predavanja, caffe bar i slično.

Nekadašnja kotlovnica zbog svoje visine i prostranog unutarnjeg prostora predviđena je za smještaj sportsko-penjačke dvorane i prostora za radionice. Intervencija u postojeće stanje bila bi minimalna kako bi se sačuvao izvoran izgled objekta. Kotlovnica se sastoji od tri etaže. U prve dvije etaže smjestio bi se sportsko-penjački sadržaj koji uključuje prostor za lead penjanje (penjanje visine 11-13 metara) i boulder penjanje (penjanje visine 4,5-5 metara) s pratećim sadržajima, dok bi 2. kat primio predavaonicu, odnosno prostor za jogu, pilates i slično.

Ispred dvorane bi se smjestio dodatni sportski sadržaj kao što je hodanje po užetu (slackline) ili joga na otvorenom te bi prostor služio kao mjesto susreta zainteresiranih posjetitelja i korisnika dvorane. Na njemu se nalazi postojeći dimnjak koji bi se iskoristio za vanjsko penjanje, kao orijentir u prostoru i atrakcija te bi tako penjačka dvorana bila prisutna u vizuri grada.

Centar za mlade uklapa se u strateško opredjeljenje Grada Šibenika koji razvija prostor za visoko obrazovanje i mlade na istoku grada. Naime, tamo se već bivša vojarna Palacin prenamjenjuje u studentski kampus, izgrađen je Trokut kao središte coworking prostora i inovativnih tehnologija. Također, na istoku grada su i iNavis te Fakultet energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a u planu je i prijava i izgradnja DOIT centra na području bivše vojarne Ante Jonić.